marți, 20 aprilie 2010

Gentoo part 1 - Instalare handbook

Gentoo este o distributie de linux "exotica" pentru multi dintre utilizatorii de linux. In general, instalarea Gentoo dureaza mai mult decat o distributie normala de linux deoarece pachetele sunt compilate in momentul instalarii. Aceasta trasatura Gentoo reprezinta si un avantaj si un dezavantaj. Avantajul este ca orice pachet instalat pe Gentoo (prin emerge) va fi optimizat pentru hardware pe care ruleaza. Ghidul oficial este suficient de detaliat pentru a reusi instalarea. Am urmat pasii descrisi in Gentoo handbook. La momentul scrierii acestui post am intampinat o singura problema: la capitolul 7 din partea 1 a handbook-ului, compilarea kernel-ului, am ales folosirea genkernel. La prima incercare de compilare a esuat cu: lzma command not found. Pentru a rezolva aceasta problema inainte de compilarea kernel-ului instalati lzma-utils: emerge lzma-utils.

Exceptand problema descrisa mai sus totul a mers cum trebuie. Recomand inainte de instalarea gentoo sa incercati livecd-ul (10.1 sau ultima versiune disponibila). Eu am gasit livecd-ul convingator.

Comentariu final: pentru utilizatorii din romania recomand schimbarea repository-ului de emerge catre unul local: http://mirrors.evolva.ro/gentoo/gentoo-distfiles/. Aceasta cale se trece in /etc/make.conf: GENTOO_MIRRORS = <evolva mirror>. Asta va va ajuta sa downloadati pachetele mai repede. Daca doriti sa setati si o sursa rsync o puteti face. Trebuie sa adaugati in make.conf: SYNC=rsync://mirrors.evolva.ro/gentoo/gentoo-distfiles/"

In cursul zilei de azi voi incerca o altfel de instalare: Trecerea unui os gentoo instalat in masina virtuala pe un hdd dedicat. Voi posta rezultatele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu