luni, 31 mai 2010

Clonare os si restaurare pe alt hardware

In linux, acest lucru se poate face relativ usor desi spre surprinderea mea nu am vazut foarte multe posturi pe acest subiect. Clonarea os-ului este o chestie extrem de utila cand vreti sa va schimbati calculatorul. Primul pas este sa arhivati os-ul pe care vreti sa il mutati pe alt hardware.

tar czvf / > backup.tar.gz

Aceasta comanda poate sa dureze destul de mult deoarece arhiveaza tot harddisk-ul dumneavoastra. Pasul doi presupune obtinerea unui linux live cd (orice livecd ar trebui sa fie bun). Pana acum am incercat cu gentoo live cd 10.1 si Kubuntu 10.04. Ambele au mers fara probleme. Indiferent de distributia de linux pe care o clonati urmatorii pasi ar trebui sa fie identici:

  1. Creati sistemul de partitii (eu prefer /boot 32M, swap 4096 (posibil mai putin in functie de memoria de RAM instalata), si / (restul spatiului ramas)). Folositi cfdisk intrucat este extrem de simplu comparativ cu fdisk.
  2. mkfs.ext3 /dev/sda1
  3. mkswap /dev/sda2
  4. swapon /dev/sda2
  5. mkfs.ext3 /dev/sda3 (puteti incerca si ext4).
Pentru a determina numarul partitiei precum si device-ul in care este mapat de kernel puteti rula fdisk -l pentru a vedea ce partitii aveti disponibile.

Acum, ca sistemul de partitii este facut nu mai aveti decat sa faceti mount, sa dezarhivati backup-ul si sa faceti chroot pe noul sistem. Nu va speriati, este mai simplu decat pare.

  1. sudo mkdir /mnt/myclonedos
  2. sudo mount /dev/sda3 /mnt/myclonedos
  3. sudo mkdir /mnt/myclonedos/boot
  4. sudo mount /dev/sda1 /mnt/myclonedos/boot
  5. sudo mount -t proc none /mnt/myclonedos/proc
  6. sudo mount -o bind /dev /mnt/myclonedos/dev
  7. Copiati arhiva in /mnt/myclonedos
  8. cd /mnt/myclonedos
  9. tar xzvf backup.tar.gz
  10. chroot /mnt/myclonedos
  11. export PS1="(chroot) $PS1" # optional
Obs: /dev/sda3 = este partitia de root (/)

Bine ati venit in noul sistem de operare. In acest moment ati mutat cu succes clona si ati instalat-o pe noul hardware. Tot ce mai aveti de facut este sa reinstalati grub si sa faceti refaceti configuratia. Este necesar intrucat pe vechiul sistem se poate sa fi avut dual boot sau poate mai multe sisteme de operare.

  1. update-grub
  2. grub-install /dev/sda
In acest moment totul este gata. Mentionez faptul ca la executarea comenzii update-grub ar trebui sa vedeti afisate mesaje cu kernel-ul detectat (kernelele detectate).

Tot ce mai aveti de facut este sa restartati sistemul si totul ar trebui sa mearga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu